Agenda Constructiilor
Joi, 06 Mai 2021
 
Home - Stiri - Sustenabilitate - COLLIERS: 230 de proiecte certificate din perspectiva sanatatii si sustenabilitatii
COLLIERS: 230 de proiecte certificate din perspectiva sanatatii si sustenabilitatii
Sustenabilitate & CSR Publicat de Stelian DINCA 06 Apr 2021 13:48
Dezvoltatorii si proprietarii de proiecte devin din ce in ce mai preocupati de siguranta si sustenabilitate, in contextul unui an 2020 atipic, care a schimbat perceptiile si planurile de viitor. In ultimele sase luni, 14 proiecte s-au inregistrat pentru certificarea WELL Health-Safety Rating. In acelasi timp, 77 de proiecte noi au obtinut certificari BREEAM sau LEED in 2020. Astfel, numarul de proiecte certificate din perspectiva sanatatii, sigurantei si sustenabilitatii a trecut de 230 in Romania, arata analiza Colliers pentru 2020. In plus, multi dezvoltatori de proiecte au in plan sa obtina in viitor certificari pentru sanatate, siguranta si ecologie, mai ales avand in vedere contextul actual, cand mediul de lucru, sustenabilitatea, economia de energie si digitalizarea au devenit o necesitate in sistemul de lucru hibrid accelerat de pandemie.
Cladirile sustenabile devin tot mai mult o prioritate in toata Europa, in special avand in vedere angajamentul liderilor UE de a reduce consumul de energie si de a atenua schimbarile climatice. Prin urmare, in Romania, la fel ca in toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, sfarsitul anului 2020 a adus o schimbare majora pentru cladirile noi, fie ca vorbim despre locuinte, blocuri multifamiliale, cladiri de birouri, depozite sau alte tipuri de spatii. Ca o cerinta de reglementare, toate cladirile care vor fi construite pe baza unei autorizatii obtinute dupa 31 decembrie 2020 trebuie sa respecte standardul nZEB, care presupune un consum de energie aproape zero, cu energie furnizata in mare parte din surse regenerabile. In prezent, constructia si functionarea cladirilor genereaza 40% din toate emisiile de dioxid de carbon (CO2) legate de sistemul energetic, depasind transportul sau industria.
Asa cum era de asteptat, piata imobiliara din Romania, care a evoluat foarte mult in ultimii ani, urmeaza tendinta cladirilor „verzi” de birouri. De exemplu, Palas Iasi este singurul proiect certificat LEED Neighborhood Development din regiunea CEE, fiind unul dintre cele cinci proiecte din toata Europa care au primit aceasta certificare, procesul de obtinere fiind coordonat de Colliers. De asemenea, tot ca urmare a consilierii oferite de Colliers, City Point a devenit recent primul complex rezidential din Romania certificat LEED Gold for Neighbourhood Development: Plan and Design. Beneficiile LEED ND se disting prin trei piloni principali: scala, intelegere ampla & sinergii si longevitate. Cu alte cuvinte, un design durabil, care ofera „dividende verzi” mai multor generatii care vin din urma, caracterizat printr-un spectru complet care ofera avantajul sinergiilor pe toate planurile.
In perioada 2020 si inceputul anului 2021, o parte dintre dezvoltatori au primit cu interes noutatile in materie de certificari pentru o siguranta sporita la locul de munca, mai relevante ca niciodata in contextul Covid-19. Proiectele Equilibrium si Campus 6.2, detinute de Skanska, au fost certificate cu WELL Health-Safety, cel mai nou standard de evaluare al International WELL Building Institute, care atesta respectarea standardelor de siguranta ce diminueaza riscul transmiterii virusului. De asemenea, portofoliul de birouri Expo Business Park al Portland Trust, care cuprinde 3 cladiri de birouri, a obtinut recent certificarea WELL Health-Safety. Tiriac Imobiliare este primul dezvoltator roman care a anuntat ca va implementa standardul WELL Health-Safety pentru intregul sau portofoliu de cladiri mixte, compus din Stejarii Residential Club 1, cladirea de birouri Tiriac Center, dar si proiectele aflate in constructie - cladirea de birouri Tiriac Tower si Stejarii Residential Club 2. Colliers Romania, singura companie de consultanta imobiliara cu o echipa de specialisti WELL, coordoneaza in prezent procesul de certificare a intregului portofoliu de cladiri mixte detinut de Tiriac Imobiliare.
„Dezvoltatorii imobiliari acorda mai multa atentie mediului dezvoltand proiecte durabile, eficiente din punct de vedere al consumului de energie si apa, pentru care obtin certificari „verzi” care atesta niveluri din ce in ce mai ridicate. In plus, standardul WELL pune accent pe impactul cladirilor asupra sanatatii si starii de bine a ocupantilor. Evaluarea WELL Health-Safety introdusa de International WELL Building Institute (IWBI) ajuta proprietarii si chiriasii sa isi adapteze cladirile la realitatea post-Covid-19. Vad aceasta certificare ca pe o investitie in oameni, deoarece are puterea de a le influenta sanatatea, starea de bine si productivitatea. Mai mult, ofera o asigurare in plus ca angajatii pot reveni in siguranta la birou. Pentru a mentine certificarea, proiectele trebuie sa treaca printr-un proces anual de reinnoire, care ajuta la asigurarea indeplinirii unui standard inalt de sanatate si siguranta pe termen lung”, explica Oana Stamatin, Director Green Certification and Building Surveying la Colliers.
Avand in vedere interesul crescut pentru sanatate si siguranta la birou, Colliers inoveaza si raspunde provocarilor actuale si nevoilor viitoare din piata de birouri cu Office 360°, o abordare completa a biroului, din toate punctele de vedere, realizata printr-un proces unic si extrem de complex, adaptat pana la ultimul detaliu pentru a se potrivi nevoilor si planurilor strategice ale companiilor. Echipa lucreaza pentru a imbunatati reputatia si sustenabilitatea unei cladiri prin certificarile LEED, BREEAM si WELL.
Privind din alta perspectiva, anul trecut a inregistrat o tendinta descendenta, cu doar 4 proiecte de birouri care au obtinut certificarea LEED Platinum, in scadere fata de 2019. Aceste certificate LEED Platinum au fost acordate unor proiecte de birouri cu sediul in Bucuresti: prima cladire a proiectului AFI Europe - AFI Tech Park, cladirea Vastint H din Timpuri Noi Square, Ana Tower si United Business Center 3 din Timisoara. Pe de alta parte, anul trecut s-au inregistrat mai multe cladiri BREEAM Outstanding - doua dintre proiectele Portland Trust, Vox Technology Park - Timisoara si Penny Market Otopeni.
„In ansamblu, majoritatea proiectelor certificate se afla in Capitala si in imprejurimi - mai mult de jumatate, dar au fost obtinute destul de multe certificari si in hub-uri regionale, precum Timisoara, Cluj-Napoca sau Iasi, cu accent constant pe birouri, spatii industriale si proiecte cu utilizare mixta. Cu toate acestea, ne asteptam la o crestere a competitiei intre sistemele de certificare de cladiri „verzi” si vedem dezvoltatori mari din retail si din piata de spatii industriale si logistice care ar putea fi interesati sa-si certifice portofoliile, precum si jucatori din zone de nisa, specializate, cum ar fi interioare de birouri”, adauga Oana Stamatin.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
AUTODESKTERAPLASTVideoConfAC-iulgamma_2021ALLBIM
ROCKWOOL 196
A aparut editia
MARTIE/APRILIE 2021!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
strabag nivel 1
CELCO 2020
cv water 2021
Acvatot 2019
rigips
ssab ag antrepriza generala
hidroplasto
ERBASU CONSTRUCT
hilti

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
AHK 2018
econet
ef-de-n
AICPS_30
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere