Agenda Constructiilor
Miercuri, 16 Octombrie 2024
Home - Stiri - Sustenabilitate - NEXO: Romania, cel mai mare salt catre case si sedii de firme independente energetic
NEXO: Romania, cel mai mare salt catre case si sedii de firme independente energetic
Sustenabilitate & CSR Publicat de AG&F 14 Oct 2024 11:05
Romania inregistreaza cel mai mare salt catre locuinte si sedii de firma independente energetic si chiar inteligente, 2024 fiind cel mai bun an pe piata instalatiilor pentru independenta energetica - sisteme fotovoltaice, pompe de caldura, baterii de stocare si alte tehnologii, puncteaza Nexo Group, una dintre principalele companii de dezvoltare imobiliara si de instalatii pentru constructii. Astfel, prin programul Casa Verde 2024 este inregistrata cea mai mare cerere, in crestere de 2 ori fata de anul trecut, pentru sisteme complete care sa asigure independenta energetica totala, beneficiarii investind suplimentar finantarii de la stat pana la 5.000 euro, pentru 20 kWh in panouri fotovoltaice. Totodata, programul Electric UP, destinat IMM-urilor, ajuta la trecerea mai rapida catre independenta energetica la nivel de tara. 
Atat persoanele fizice, cat si firmele prefera in tot mai multe cazuri sa instaleze solutii complete pentru independenta energetica pentru ca in acelasi timp sau in viitor sa transforme locuintele sau sediile de firma in unele inteligente. Prin programul Casa Verde 2024, Nexo Group va instala panouri fotovoltaice pentru peste 500 de beneficiari, in crestere fata de anul trecut. O mare parte dintre beneficiari opteaza pentru instalarea kit-ului complet de instalatii, care include si pompe de caldura, pentru a avea consum zero la energie.
“Independenta energetica a devenit mai mult decat o aspiratie – este o realitate pentru tot mai multi romani. In ultimii doi ani cel putin tot mai multi beneficiari ai programului Casa Verde au optat pentru instalarea sistemelor necesare pentru consum zero la energie, chiar daca presupune costuri suplimentare finantarii de la stat, de pana la 5.000 de euro pe cont propriu. In sesiunea Casa Verde de anul acesta este cel mai mare interes pentru solutii complete care sa ofere independenta energetica. Romanii nu isi mai doresc doar sa reduca facturile la energie, ci si sa locuiasca in case complet autonome, deconectate de la retelele de curent electric si gaze, bucurandu-se de confort termic deplin, fara grija consumului excesiv. Daca in trecut cei mai multi beneficiari Casa Verde optau doar pentru instalarea panourilor fotovoltaice, in ultimii doi ani trendul s-a schimbat, iar cererea pentru pompe de caldura a crescut de aproximativ 4 ori. Intregul ansamblu format din sisteme fotovoltaice, baterii de stocare si pompe de caldura asigura independenta totala fata de retea, protejandu-i pe romani de fluctuatiile de pret la si garantand o sursa continua de energie”, explica Sorin Lapadatu, fondator Nexo Group.
 
Cat costa o casa independenta energetic 
In ultima perioada, in contextul cererii ridicate, costurile pentru instalatii pentru case eficient energetic au inceput sa scada. Acestea variaza in functie de cantitatea de kilowati aleasa sau de necesarul pentru independenta energetica. Spre exemplu, pentru un sistem de instalatii de panouri solare, pompe de caldura, baterii si manopera, pentru o casa cu etaj cu o suprafata de 100 mp, costul poate fi in jur de 15.000 de euro pentru independenta energetica. Pentru o locuinta cu o suprafata de 200 mp, costul total poate ajunge la 25.000 de euro pentru 10 Kw care acopera necesarul pentru independenta energetica si, implicit, consum zero la energie.
Cei care cumpara cel mai des instalatii complete pentru independenta energetica sunt romanii care locuiesc in zone metropolitane ca Bucuresti si Ilfov, dar si in orase mari si medii si zonele suburbane din Cluj, Iasi sau Timisoara. Exista un interes emergent si in mediul rural din judete ca Bacau, Giurgiu, Ialomita, Prahova sau Arges, unde costurile reduse ale terenurilor permit investitii mai mari in tehnologii ecologice.
 
 
Programul Electric UP accelereaza cel mai mult tranzitia catre independenta energetica
An de an, programul Electric UP, dedicat firmelor, a contribuit intr-o proportie considerabila la accelerarea tranzitiei catre independenta energetica. Programul Electric UP 2024 - ciclul 2 se desfasoara intre 14 octombrie si 13 decembrie. IMM-urile si operatorii din HoReCa pot obtinere finantare de pana la 150.000 euro fiecare pentru a-si instala panouri fotovoltaice, statii de incarcare a masinilor electrice si pompe de caldura, care ajuta la obtinerea independentei energetice. In aceasta sesiune, Nexo Group estimeaza o crestere a numarului de firme aplicante la nivel general si o crestere considerabila a numarului de beneficiari din portofoliu, avand pana acum peste 20 de firme beneficiare ale programului Electric UP, care monteaza 2 MegaWatti.
Cu o contributie proprie de 25% din valoare, proiectele de depunere sunt eligibile in functie de anumite criterii, indeplinind un punctaj cat mai mare. Practic, firmele ar trebui sa instaleze panouri fotovoltaice cu o putere intre 27 kWp - 150 kWp, statii de reincarcare pentru vehicule electrice si hibrid plug-in, cu o putere minima de 22 kW, sisteme de stocare a energiei, cu o capacitate de stocare de cel putin 30% din puterea instalata a panourilor fotovoltaice, dar si sisteme alternative de incalzire/racire, precum pompele de caldura, care pot acoperi pana la 30% din valoarea totala a proiectului.
“Prin cresterea bugetului de la 100.000 euro la 150.000 euro per firma, dar si prin includerea pompelor de caldura in finantare, ne asteptam la un numar mult mai mare de proiecte inscrise si de beneficiari directi, care sa ne aleaga, mai ales ca interesul firmelor pentru eliminarea consumului de energie din surse clasice si pentru energie verde este unul colosal. De altfel, in Romania, companiile nu mai vad panourile fotovoltaice doar ca o solutie singulara pentru reducerea costurilor energetice, ci le integreaza in strategii mai largi de sustenabilitate. De aceea, am oferit de la inceput toate tipurile de instalatii necesare pentru cladiri cu consum zero la energie, potrivite pentru atingerea unui punctaj cat mai mare in programul Electric UP de catre firmele cu care colaboram. Tot mai multe firme folosesc si pompe de caldura, tehnologii precum senzori de lumina si caldura, sisteme inteligente de ventilatie si climatizare, precum si managementul automat al resurselor, pentru a imbunatati eficienta energetica si a reduce emisiile de carbon. Firmele investesc in cladiri de birouri cu consum zero la energie si sedii inteligente, iar aceasta tendinta reflecta interesul pentru crearea unui mediu de lucru modern si confortabil pentru angajati si preocuparile ridicate pentru sustenabilitate”, explica Sorin Lapadatu, fondator Nexo Group.
 
Romania se indreapta spre case inteligente
Potrivit Nexo Group, piata romaneasca adopta din ce in ce mai mult solutii ecologice si tehnologii pentru case verzi si va face un alt mare pas spre case si sedii de firma inteligente. Tot mai multe locuinte inteligente apar in viitoarele ansambluri rezidentiale, insa exista si cerere pentru transformarea locuintelor vechi in unele inteligente. De asemenea, tot mai multe firma vor sa-si transforme sediile in unele inteligente integrand tehnologii moderne.
O casa sau o cladire de birouri inteligenta se bazeaza pe tehnologii ca sisteme de izolatie de inalta performanta, ferestre cu geam triplu, panouri solare, pompe de caldura, sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, sisteme de racire in tavan, dar si aplicarea unor tehnici sau materiale specializate pentru a asigura impermeabilitatea sau izolarea elementelor de constructie impotriva factorilor externi, cum ar fi apa, aer, vant, praf sau zgomot. Toate acestea contribuie la crearea unor locuinte care sunt nu doar prietenoase cu mediul, ci si foarte eficiente din punct de vedere energetic. 
Nexo Group are in plan noi investitii pentru a transforma piata imobiliara din Romania prin inovare si sustenabilitate. Compania continua sa dezvolte si sa implementeze solutii avansate care raspund cerintelor actuale si viitoare ale pietei, pentru ca tot mai multe locuinte din Romania sa fie pregatite pentru evitarea unui viitor cu facturi mai mari la energie electrica si la gaze facand astfel fata presiunii legislative de a folosi tot mai mult energia verde pentru a un mediu mai curat.
Nexo Group este un lider in furnizarea de solutii ecologice si tehnologii pentru constructia de case verzi in Romania. Cu un portofoliu diversificat si o echipa de experti dedicati, Nexo Group se angajeaza sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a pietei imobiliare, oferind produse si servicii de inalta calitate care promoveaza eficienta energetica si protejarea mediului.
Infiintat in 2011, Nexo Group este alcatuit din Nexo Instalconstruct si Nexo Imobiliare, oferind solutii complete de constructii si instalatii pentru case cu costuri reduse de functionare. Compania este specializata in proiecte imobiliare complexe si locuinte individuale, folosind tehnologii moderne pentru a asigura independenta energetica a locuintelor. 
Un exemplu notabil este proiectul Nexo Timpuri Noi, din sectorul 3 al Bucurestiului, finalizat in anul 2022, in care pompele de caldura asigura costuri reduse pentru locatari. 
Nexo Imobiliare este admistratata de catre sotii Sorin si Bianca Lapadatu, care aduc o vasta expertiza si pasiune in dezvoltarea proiectelor sustenabile si inovatoare.
Cu un angajament solid pentru calitate, Nexo Group asigura ca fiecare proiect este executat cu meticulozitate, de la conceptie pana la finalizare, pentru a furniza locuinte cu un confort interior armonios, promovand un stil de viata sanatos si echilibrat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SIGM
theda mar
quadratum
Ubitech
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
DRS
viarom
Arduro
Acvatot 2019
ness project
BogArt
concelex
CDS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
MAKITA
leviatan
noark
rigips
strabag nivel 1
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<