Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Utilaje & Echipamente - BERGERAT MONNOYEUR: Piata de utilaje se va mentine la 2000 de unitati in 2019
BERGERAT MONNOYEUR: Piata de utilaje se va mentine la 2000 de unitati in 2019
Utilaje & Echipamente Publicat de Elena Icleanu 31 Iul 2019 06:22
Pe piata locala de utilaje pentru constructii s-au vandut, anul trecut, 2.006 echipamente, inregistrandu-se cel mai bun an dupa criza in domeniu, potrivit lui Liviu Neagu, director general al companiei Bergerat Monnoyeur Romania si Republica Moldova, dealerul exclusiv Cat in regiune. Pentru 2019, managerul estimeaza ca piata se va mentine la un nivel similar celui din 2018, desi cifrele disponibile pentru primele patru luni ale acestui an indica un avans de 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Aproximativ 25% dintre utilajele vandute in 2018 au fost achizitionate de autoritati, precum Ministerul Apararii Nationale, Ministerul Apelor si Padurilor si altele. Ponderea subventiilor europene pentru achizitia de utilaje a fost undeva la 70% din total. Din punct de vedere al constructorilor si eficientei lor, este un lucru bun, atat deoarece aceste companii lucreaza cu utilaje noi, cat si din perspectiva absorbtiei de fonduri europene. Procedurile se pare ca s-au simplificat si este, totusi, un mod relativ simplu ca atunci cand nu exista proiecte efective de investitii, mai ales in zona de infrastructura, sa avem aceasta supapa prin care sa putem atrage subventiile europene. Este un lucru mai putin bun faptul ca apare o anumita presiune asupra celor care au cumparat utilaje cu subventii, in sensul ca trebuie sa le gaseasca de lucru", a explicat Liviu Neagu.
Subventiile vor avea un rol important pe piata de utilaje si in 2019, in primele patru luni ale anului acestea reprezentand 50%-55% din totalul achizitiilor de utilaje. "Indicatorul de incredere al antreprenorilor se pare ca este mai ridicat. Anumite lucrari, ce-i drept de mica anvergura, au inceput sa apara in diferite regiuni ale tarii, dar s-au inceput si proiecte mari, cum este centura Bacaului sau podul peste Dunare de la Braila, adica lucrari contractate pe termen relativ lung. Sunt si multe proiecte care s-au licitat. Personal, imi doresc ca macar jumatate dintre acestea sa demareze, daca nu anul acesta, macar anul viitor. In ansamblu, se pare ca lucrurile se misca putin mai bine decat in anii trecuti", a mai spus Liviu Neagu.
Lipsa fortei de munca se va mentine printre problemele acute ale sectorului de constructii, inclusiv in domeniul utilajelor, o solutie fiind achizitia de utilaje performante, intuitive si cu productivitate sporita. "Nu imi doresc ca toate proiectele sa inceapa in acelasi timp, deoarece, daca in acest moment exista un parc suficient de utilaje, de toate felurile, problema acuta este lipsa fortei de munca. Este una dintre dificultatile pe care mai toate societatile de constructii le ridica, insistent, in acest moment. O solutie ar fi achizitia de utilaje bune, performante, care sa permita lucrul intuitiv si sa aiba productivitate. Daca nu vom face acest pas, vom avea de suferit, deoarece forta de munca va fi din ce in ce mai putina, lucratorii vor avea pretentii salariale tot mai mari", mai precizeaza managerul Bergerat Monnoyeur.
 
Cele mai multe comenzi vin din mediul privat
Cu o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro, Bergerat Monnoyeur a incheiat anul 2018 ca lider de piata, cu o cota de peste 20% pe toata gama de utilaje. Potrivit datelor companiei, cele mai multe comenzi, aproximativ 50%, au provenit din mediul privat (dezvoltarea de proiecte, productie etc.), 30% au reprezentat lucrari in teritoriu realizate de autoritatile locale (canalizari, trotuare, asfaltari de drumuri), in timp ce proiectele de infrastructura mare si livrarile din sectorul industrial au generat cate circa 10% din comenzi. "Avand in vedere nevoile tarii, cererea este disproportionata. Totusi, remarcam o maturizare a pietei in ultimii ani. Atat companiile private, cat si entitatile din domeniul public tind sa planifice strategic, sa investeasca cu sens, dar si sa caute lucrari in toata regiunea pentru a valorifica echipamentele cu productivitate sporita. Pot spune ca piata de infrastructura din Romania este din ce in ce mai asezata, mai interesata de tehnologie si de a acoperi cu productivitate lipsa de personal", a declarat Liviu Neagu.
Printre noutatile aduse de Bergerat Monnoyeur pe piata locala in ultima perioada se afla mini-excavatoarele Next Generation - Cat 301.6/ 301.8, utilaje de dimensiuni mici, dar foarte versatile pe santierele cu spatiu restrans, excavatoarele Cat 336 GC, echipate cu tehnologie Cat Connect integrata, ce poate creste eficienta de operare cu pana la 45%, dar si sistemele Cat LINK, ce asigura optiuni variate de monitorizare, gestionare si diagnosticare a echipamentelor Cat. Aceste informatii sunt disponibile prin intermediul unui site securizat, Cat VisionLink, la standarde ISO. Cat App, prima aplicatie de acest fel din industrie, este conceputa pentru accesul de la distanta la datele telematice - urmarirea orelor de operare ale utilajului, localizare, primirea codurilor de diagnosticare, precum si gestionarea intretinerii, direct de pe telefonul mobil. In plus, utilizatorii pot folosi telefonul mobil drept cheie digitala pentru a porni utilajele Cat Next Generation. Nou-lansate sunt si tehnologiile Cat Connect, care asigura diagnosticarea la distanta si actualizari de software pentru echipamente. Solutiile Cat Remote Services includ doua oferte-cheie: Remote Troubleshoot (ce permite dealerilor sa faca teste de diagnosticare si sa identifice potentialele probleme) si Remote Flash (pentru actualizarea la distanta a versiunilor curente ale software-ului de la bord).
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
rigips
MAKITA
konsent
GEWISS
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
BogArt
VEGO
SSAB
Arduro
quadratum
DRS
Ubitech
strabag nivel 1
leviatan
SIGM
AED
noark
theda mar
concelex
EDIT-Structural
CDS
Acvatot 2019
EURO BUILD

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<